De hbo opleiding Milieukunde van Avans Hogeschool bereidt studenten voor op een carrière als milieukunde professional.
Voor middelbare scholen bieden wij diverse workshops en gastlessen aan, zowel in het Engels en Nederlands. Hieronder staan de meest populaire workshops en gastlessen beschreven.
Op verzoek kunnen wij ook maatwerk gastlessen verzorgen, mits dat aansluit bij de thema’s of skills die centraal staan in ons curriculum.
1. Workshop klimaatverandering (beleid & politiek)
Duur: tussen de 60 en 90 minuten
Voor: havo klas 4 of 5, vwo klas 4-6
Groep: 10 tot maximaal 30 leerlingen
Benodigdheden: geen
Deze workshop begint met een beknopte interactieve uitleg over klimaatverandering. In enkele slides wordt gekeken naar de energiebalans, uitstoot van gassen en effecten van klimaatverandering. Er wordt ingezoomd op de Verenigde Naties, de rol van de UNFCCC, IPCC en de jaarlijkse CoP conferenties.
Vervolgens wordt er een “kaartspel” gespeeld met de leerlingen, waarbij de leerlingen leren over samenwerken en de moeite die landen hebben om samen het klimaatprobleem op te lossen. Het kaartspel volgt het principe van de “prisoner’s dilemma”.
2. Workshop klimaatverandering (solutions simulator)
Duur: tussen de 60 en 120 minuten
Voor: havo klas 4 of 5, vwo klas 4-6
Groep: 10 tot maximaal 24 leerlingen
Benodigdheden: laptop of tablet voor iedere leerling
Deze workshop begint met een beknopte interactieve uitleg over klimaatverandering. In enkele slides wordt gekeken naar de energiebalans, uitstoot van gassen en effecten van klimaatverandering. Er wordt ingezoomd op uitstoot per sector, de uitstoot per land en schone energiebronnen.
Vervolgens gaan de leerlingen een computersimulatie uitvoeren, waarbij leerlingen aan de slag gaan met EN-ROADS om daarmee het klimaatprobleem op te lossen. EN-ROADS is een digitaal simulatieprogramma wat op een overzichtelijke manier inzicht geeft in de mogelijkheden om klimaatverandering op te lossen.
3. Workshop Biodiversiteit (met OBSidentify)
Duur: tussen de 60 en 120 minuten
Voor: havo klas 3-5, vwo klas 3-6
Groep: 10 tot maximaal 24 leerlingen
Benodigdheden: smartphone
Deze workshop vindt buiten plaats en gaat in op het thema biodiversiteit. Na een korte introductie en uitleg van het concept biodiversiteit (en ecosystemen) gaan leerlingen aan de slag om de biodiversiteit van de nabij gelegen groene omgeving in kaart te brengen.
Dit wordt gedaan samen met de smartphone app ObsIdentify. Deze app maakt foto’s van flora en fauna, en met behulp van AI wordt de betreffende species geïdentificeerd. Deze opdracht kan ook als spelvorm worden uitgevoerd, waarbij leerlingen zoveel mogelijk soorten moeten identificeren.
4. Workshop zwerfafval (met Litterati)
Duur: tussen de 60 en 120 minuten
Voor: havo klas 3-5, vwo klas 3-6
Groep: 10 tot maximaal 24 leerlingen
Benodigheden: smartphone
Deze workshop vindt buiten plaats en gaat in op het thema zwerfafval. Na een korte introductie en uitleg van afvalmanagement en problematiek zwerfafval, gaan leerlingen aan de slag om zwerfafval in de buurt te vinden en te categoriseren (data management).
Dit wordt gedaan met de smartphone app Litterati. Deze app maakt foto’s van zwerfafval, die vervolgens ingevoerd worden in een systeem en bijdragen aan inzicht en kennis over de hoeveelheid zwerfafval van een gebied. In het klaslokaal wordt vervolgens de data verder geïnterpreteerd.
5. Gastles duurzaamheid en de SDG’s
Duur: tussen de 60 en 90 minuten
Voor: havo klas 4-5, vwo klas 4-6
Groep: 10 tot maximaal 30 leerlingen
Benodigdheden: geen
Tijdens de gastles wordt op een interactieve manier in gegaan op het belang van duurzaamheid en de Sustainable Development Goals. Daarnaast komen onderwerpen zoals de definitie van Duurzame Ontwikkeling, de Verenigde Naties, systeem denken en kritisch denken aan bod.
Tijdens de gastles wordt een groepsopdracht uitgevoerd, waarbij leerlingen aan de slag gaan om een duurzaam product of proces te beschrijven, en de relaties omschrijven tussen het product of proces en elementen die hiertoe tot verhouding staan. Het doel is om leerlingen kennis te laten maken met systeemdenken.
Heeft u interesse in een van deze workshops of gastlessen? Vul dan het onderstaande formulier in. Wij nemen spoedig, meestal binnen één week, contact op met u.